Perliczka
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Czosnek, oliwa z oliwek, perliczka i pigwa – to kwartet głównych składników, który sprawi, że to danie będzie wyjątkowe. Aromatyczny czosnek i subtelna, delikatna oliwa doskonale uzupełniają smak soczystej perliczki, a dodatek pigwy nadaje całości lekko owocowego twistu. Ten zestaw tworzy naprawdę zgrany smakowy comeback na waszych stołach.
Składniki dla 4 porcji:
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Oliwa z oliwek - 84 ml (7 łyżek)
- Perliczka - 1000 g
- Pigwa surowa - 560 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka
Przepis krok po kroku
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Pigwy opłucz, obierz, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Pigwy pokrój na cząstki.
- W miseczce umieść oliwę, czosnek, 1 łyżkę suszonego tymianku, 1 łyżkę suszonego rozmarynu, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli. Całość wymieszaj.
- Perliczkę opłucz i osusz. Następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym i natrzyj marynatą. Do perliczki włóż pigwy, 1 gałązkę świeżego rozmarynu i 1 gałązkę świeżego tymianku. Zamknij naczynie żaroodporne i wstaw je do lodówki na 6 h.
- Do naczynia żaroodpornego wlej ½ szklanki wody.
- Piekarnik nagrzej do 185 stopni. Perliczkę duś ok. 60 min. W tym czasie 2-3 razy polej ją sosem, który powstał na dnie naczynia.
- Po 60 min zdejmuj pokrywkę i piecz perliczkę jeszcze ok. 25 minut (do przyrumienienia).