Peperonata
Opublikowano: 30.08.2021 r.
Papryki, pomidory i czosnek - to trio, które króluje w każdej dobrej peperonacie. Dodaj do tego cebulę podsmażoną na oleju rzepakowym, trochę octu winnego i odrobinę miodu dla zbalansowania smaku, a masz przepis na klasyczne włoskie danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek lub samodzielna potrawa.
Składniki dla 3 porcji:
- Papryka zielona - 200 g
- Papryka czerwona - 200 g
- Pomidor - 300 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Czosnek - 20 g
- Cebula - 100 g
- Ocet winny - 20 ml
- Miód - 20 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w większą kostkę.
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
- Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórkę. Pokrój w kostkę.
- Na patelni podgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś 5 minut.
- Dodaj paprykę, wlej ocet winny, dodaj łyżkę miodu i podduś jeszcze 7 minut.
- Na koniec posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Peperonata to wspaniałe danie warzywne. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik dań mięsnych. Jest pełne witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny