Penne ze szpinakiem
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Szpinak mrożony, makaron penne, śmietanka kremowa i ser parmezan – to główne składniki prostego i smacznego penne ze szpinakiem. Idealne danie na szybki obiad, które łączy w sobie kremową konsystencję śmietanki z wyrazistością parmezanu i delikatnością szpinaku. Dodaj do tego czosnek i masło, a otrzymasz pełen aromatów posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Szpinak mrożony - 450 g
- Makaron penne - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Ser parmezan - 50 g
- Czosnek - 20 g
- Masło - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim posiekany czosnek przez około minutę.
- Dodaj szpinak i całość smaż, aż szpinak się rozpuści i odparuje.
- Parmezan zetrzyj na tarce.
- Na patelnię dodaj śmietanę i parmezan. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj makaron i podgrzej chwilę, aż makaron będzie dobrze obtoczony w sosie.
Komentarz dietetyka
Szpinak, jak wszystkie zielone listki to dobre bogactwo chlorofilu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk