Penne z kurczakiem i szpinakiem

Opublikowano: 22.01.2025 r.
Makaron penne, piersi kurczaka, świeży szpinak, aromatyczny czosnek i śmietanka kremowa – to tylko kilka kluczowych składników, które tworzą prawdziwą harmonię smaków w tym daniu. Do tego dodajemy trochę oliwy z oliwek, parmezan i odrobinę cebuli, żeby całość nabrała jeszcze więcej charakteru.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 280 g
 - Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
 - Cebula - 100 g
 - Szpinak - 180 g
 - Oliwa z oliwek - 60 ml
 - Ser parmezan - 80 g
 - Śmietanka kremowa 36% - 150 ml
 - Czosnek - 20 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, tymianek, zioła prowansalskie
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, durszlak
 
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź (zostawiając 1/4 szklanki wody).
 - Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy. Podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Przypraw: solą, pieprzem, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką tymianku i 1 łyżeczką curry.
 - Na osobnej patelni rozgrzej pozostały tłuszcz, podsmaż na nim posiekany czosnek i dodaj szpinak. Duś aż do zwiędnięcia.
 - Do szpinaku wlej śmietankę i dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dodaj też wodę z gotowania makaronu.
 - Do sosu dodaj kurczaka z cebulą oraz ugotowany makaron.
 - Całość wymieszaj i posyp startym serem.
 
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo witamin i może pojawiać się w menu na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny