Penne alla vodka
Opublikowano: 17.07.2022 r.
Makaron penne, wódka, śmietanka kremowa i parmezan to kluczowe elementy penne alla vodka. Penne gotujemy al dente, a w międzyczasie robimy sos na bazie passaty pomidorowej i śmietanki z nutą wódki. Wszystko doprawiamy świeżą bazylią i parmezanem, co nadaje daniu niepowtarzalny smak.
Składniki dla 2 porcji:
- Masło klarowane - 20 g (2 łyżki)
- Cebula szalotka - 50 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Makaron penne - 250 g (1 szklanka)
- Wódka - 20 ml (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (1/2 szklanki)
- Ser parmezan - 40 g (4 łyżki)
- Bazylia świeża - 10 g (kilka listków)
- Passata pomidorowa - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Masło klarowane rozpuść na patelni, zeszklij krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj passatę i wódkę, zagotuj.
- Dodaj śmietankę i dopraw do smaku, pod koniec dodaj makaron i wymieszaj.
- Makaron podawaj z parmezanem i bazylią.
Komentarz dietetyka
Do makaronu możesz dodać piersi z kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk