Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Mąka żytnia typ 2000, świeże drożdże, ser twarogowy i pyszne jagody – to podstawa naszych pełnoziarnistych drożdżówek, które osłodzą ci dzień bez użycia cukru. Z dodatkiem miodu i erytrytolu, zapewniają doskonałą równowagę między smakami. Chcesz spróbować zdrowej wersji klasycznych wypieków? Sprawdź, jak je zrobić!
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 300 g
- Jajko - 4 szt. (2 jajka do ciasta, 2 jajka do sera)
- Drożdże świeże - 25 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Erytrytol - 55 g
- Miód - 60 g
- Mleko 2% - 150 ml
- Jagody - 200 g
- Ser twarogowy chudy - 500 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże pokrusz i umieść w misce. Dodaj łyżkę mąki, erytrytolu oraz 4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj aż się wszystko połączy. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryj ściereczką.
- Resztę mąki i mleka włóż do miski. Dodaj 2 jajka, olej, miód oraz wyrośnięty rozczyn. Zmiksuj wszystko na gładką masę mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny. Powinno być ciepło i miska powinna być przykryta ściereczką.
- Masa serowa: ser wymieszaj widelcem razem z jajkami erytrytolem oraz aromatem waniliowym.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką. Wyrób je przez chwilę. Ciasto może się nieco kleić - możesz moczyć ręce w oleju kiedy będziesz formować drożdżówki.
- Rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta na grubość 0,5 cm. Podziel je na 8 równych kawałków. Na połowie każdego prostokąta wyłóż ser i posyp jagodami. Złóż prostokąt na pół (nieposmarowaną częścią przykryj masę serową i owoce) i zwiń drożdżówki wkoło tworząc ślimaczka. Zrób tak z resztą drożdżówek. Jeśli zostaną owoce można nimi posypać drożdżówki po wierzchu,
- Na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż drożdżówki zachowując odstęp minimum 5 cm.
- Piecz drożdżówki w 175 stopniach Celsjusza przez 40 minut.