Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem
Opublikowano: 05.03.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, banan i mąka żytnia to główne składniki, które sprawiają, że te pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek są idealne na zdrowe śniadanie lub przekąskę. Dodatek masła i niskosłodzonego dżemu śliwkowego podkręca smak, tworząc sycące i pyszne danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Banan - 360 g
- Mąka żytnia typ 2000 - 80 g
- Masło - 5 g
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 100 g
- Przyprawy - aromat śmietankowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski dodaj obrane i pokrojone w większe kawałki banany. Rozgnieć widelcem.
- Dodaj do bananów ser oraz kilka kropel aromatu śmietankowego. Zmiksuj blenderem. Dodaj mąkę i wymieszaj.
- Dodaj masło na patelnię, rozgrzej i nakładaj po 1 łyżkę masy – twórz okrągłe placki.
- Usmaż placuszki najlepiej pod przykryciem aż będą ścięte – wtedy przekręć na drugą stronę. Placki mają być złocistego koloru. Nie smaż na zbyt dużym ogniu, ponieważ mogłyby się przypalić.
- Placuszki podawaj z dżemem.