Pęczotto
Opublikowano: 21.12.2022 r.
Kasza jęczmienna pęczak, piersi kurczaka, czosnek, czerwona cebula i cukinia – to właśnie te składniki tworzą razem wyjątkowe Pęczotto. Proste gotowanie łączy delikatne mięso, aromatyczne przyprawy i warzywa w pysznej mieszance, która zadowoli każde podniebienie. Krótka lista, maksymalny smak!
Składniki dla 1 porcji:
- Kasza jęczmienna pęczak - 50 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Cebula czerwona - 50 g
- Cukinia - 150 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Ser mozzarella light - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnuszka wlej wodę i dodaj odrobinę soli, gdy zacznie się gotować wsyp kaszę pęczak.
- Gotuj pod przykryciem około 15 minut do momentu, aż kasza się wchłonie.
- W międzyczasie pokrój pierś z kurczaka w drobną kosteczkę.
- Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaj pokrojoną pierś z kurczaka. Całość przypraw według uznania i dokładnie wymieszaj.
- Podczas smażenia kurczaka, pokrój cukinię i cebulkę drobno w kosteczkę.
- Dodaj warzywa na patelnię, całość smaż do momentu, aż cukinia i cebula będą miękkie.
- Na patelnię wsyp kaszę pęczak i podlej wodą.
- Pod koniec smażenia całość posyp startą mozzarellą.
- Gotowe danie wyłóż na talerz.