Patisony w zalewie

Opublikowano: 23.07.2025 r.
Ocet spirytusowy, cukier, sól, patison i czosnek to kluczowe składniki tego przepisu na patisony w zalewie. W kuchni stworzą niepowtarzalny, kwaśno-słodki smak z nutką pikantnego aromatu. To połączenie idealnie komponuje się jako dodatek do wielu dań lub zimnych przekąsek, zaskakując bogactwem smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Ocet spirytusowy - 250 ml
- Cukier - 50 g
- Sól - 40 g
- Patison - 300 g
- Czosnek - 10 g
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Patisony umyj i odkrój twarde końcówki. Większe okazy przekrój na mniejsze kawałki, aby łatwo mieściły się do słoików. Włóż do umytych i wyparzonych słoików.
- Przygotuj zalewę, do garnka dodaj: 6 szklanek wody, ocet, cukier sól, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czosnek.
- Całość zagotuj i gorącym płynem zalej naszykowane słoiki z patisonami, dokładnie zakręć wieczko i wekuj przez 5 minut.
- Gotowe słoiki odwróć wieczkiem w dół i pozostaw do ostygnięcia na ręczniku.
- Przechowuj w spiżarce.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny