Patatnik
Opublikowano: 09.12.2021 r.
Ziemniaki późne, boczek wędzony i jajka to trio, które tworzy bazę przepisu na patatnik. To danie idealne na szybki obiad — chrupiące, aromatyczne, a przy tym sycące. Do tego odrobina mąki pszennej i olej rzepakowy do smażenia, i masz wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować ten prosty, ale pyszny posiłek.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g (10 średnich sztuk)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i również zetrzyj na tarce.
- Do miski wbij jajka i ubij, dodaj do nich sól, pieprz i pieprz ziołowy.
- Ziemniaki dodaj do jajek, jeśli puściły sok, odlej nadmiar do zlewu.
- Boczek pokrój w kostkę i dodaj do masy.
- Wymieszaj masę i dodaj mąkę, wymieszaj do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wyłóż ciasto na patatnik.
- Smaż na średnim ogniu przez 7-8 minut z jednej strony.
- Placek powinien być rumiany i miękki w środku.
Komentarz dietetyka
Patatnik to danie zawierające bardzo dużo błonnika pokarmowego. Jest także doskonałym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin. Możesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii poprzez dodanie mniejszej ilości oleju do smażenia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny