Patatas bravas
Opublikowano: 08.08.2023 r.
Ziemniaki, oliwa z oliwek, przecier pomidorowy i świeża papryczka chili – to cztery kluczowe składniki, dzięki którym przyrządzisz pyszne patatas bravas. Dodaj do tego świeży czosnek i tymianek, a zyskasz aromatyczną i pikantną przekąskę, której charakterystyczny smak z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 400 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 6 g
- Tymianek świeży - 15 g
- Czosnek - 6 g
- Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki oczyść dokładnie i pokrój w kostkę.
- Wrzuć je do wrzątku i gotuj 15 minut. Odcedź.
- Na patelni rozgrzej oliwę (1 łyżkę) i podsmaż na niej ziemniaki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Smaż do zarumienienia.
- W garnku rozgrzej pozostałą oliwę i podgrzej na niej drobno posiekany czosnek.
- Do czosnku wlej sos pomidorowy. Dodaj tymianek i posiekane chili.
- Ziemniaczki podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
To opcja o wysokim indeksie glikemicznym, nie jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny