Pasztet z wątróbek
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Wątróbka drobiowa, trochę oliwy z oliwek i dwie małe cebule to podstawowe składniki do zrobienia pysznego pasztetu z wątróbek. Wszystko podsmażamy, aż będzie miękkie i aromatyczne, a potem blendujemy na gładką masę. Rezultat? Kremowy pasztet, idealny do smarowania chleba.
Składniki dla 5 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 500 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, praska do czosnku, miska, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz tymianek. Całość smaż około 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Składniki patelni odsuń na bok i podsmaż oczyszczone wątróbki. Zwiększ ogień i smaż je przez około 3 minuty z każdej strony.
- Składniki z patelni przełóż do miski lub pojemnika przeznaczonego do blendowania produktów. Następnie wszystkie składniki zmiksuj na gładki mus.
- Masę wlej do foremek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut.
- Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw go do całkowitego wystudzenia.