Pasztet z sarny
Opublikowano: 28.04.2021 r.
Sarnina, wątróbka drobiowa, cebula i czosnek - to główne składniki pasztetu z sarny, który zrobisz, korzystając z poniższego przepisu. Dodatek bulionu warzywnego i czerstwej kajzerki świetnie uzupełnia smak. Już na etapie smażenia aromat zacznie kusić domowników. Czas przygotować coś wyjątkowego!
Składniki dla 12 porcji:
- Sarnina - 500 g
- Wątróbka drobiowa - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 50 g
- Olej rzepakowy - 24 ml
- Czosnek - 12 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Bułka pszenna - 80 g (1 kajzerka czerstwa)
- Przyprawy - sól, pieprz, jałowiec
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, szpatułka, patelnia, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- Zagotuj około 1 litr bulionu warzywnego.
- Mięso z sarny dokładnie umyj i pokrój na 4-5 kawałki (jeśli jest w całości).
- Mięso wrzuć do gotującego się bulionu, dodaj 2-3 ziarna jałowca, 2 ząbki czosnku i gotuj 45 minut.
- Mięso pozostaw do ostudzenia. Pozostaw 1/4 szklanki płynu z gotowania mięsa.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na patelnie wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie zeszklij.
- Na patelnię dodaj umytą wcześniej i oczyszczoną z błonek wątróbkę.
- Wątróbkę podsmaż z cebulą przez 10 minut a następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Czerstwą bułkę namocz w wodzie.
- Sarninę, wątróbkę z cebulą oraz bułkę zmiel.
- Pasztet dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu.
- Do pasztetu wbij jajka i dodaj około 1/4 szklanki wody z gotowania mięsa.
- Pasztet dokładnie wymieszaj i przełóż do dwóch małych foremek do pieczenia lub jednej dużej.
- Piecz 60-80 minut w temperaturze 250 stopni do momentu aż będzie pięknie zrumieniony.
Komentarz dietetyka
Delikatny i zdrowy domowy pasztet z sarniny jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go raz na jakiś czas, szczególnie ze względu, że mięso z sarny jest bardzo zdrowe.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki