Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
Opublikowano: 24.09.2022 r.
Szukasz pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu? Kluczowe składniki tego pasztetu to soczyste kawałki piersi i udka kurczaka, do tego dodasz marchewkę, por i seler korzeniowy. Odrobina bułki tartej i oliwy z oliwek pomoże związać całość. Efekt? Pyszny pasztet, który idealnie sprawdzi się do słoików!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Udko kurczaka bez skóry - 600 g (4 sztuki)
- Marchewka - 120 g (3 sztuki)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 kawałek)
- Por - 100 g (1/ 2 sztuki)
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- słoiki, młynek
Przepis krok po kroku
- Mięso i warzywa były wcześniej ugotowane w rosole.
- Mięso oddziel od kości i zmiel razem z warzywami w młynku.
- Wlej oliwę i wsyp bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw pasztet dowolnymi przyprawami. Propozycja moich znajduje się nieco wyżej.
- Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolej rosołu.
- Pasztet przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręć.
- Pasteryzuj słoiki przez około 20 minut.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób przygotujesz pasztet, nawet jeśli nie masz składników z rosołu. Wystarczy je tylko wcześniej ugotować.
~ Oliwia Gawron, dietetyk