Pasztet z mięsa z rosołu
Opublikowano: 04.05.2021 r.
Udka kurczaka, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, jajka i bułka tarta – to główne składniki na pasztet z mięsa z rosołu. Idealny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu! Pasztet wychodzi przepyszny, aromatyczny i wilgotny. Sycący i doskonały na obiad albo kolację, a do tego bardzo prosty do zrobienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 640 g (4 duże nogi)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 duża sztuka)
- Seler korzeniowy - 120 g (2 grube plastry)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Jajko - 3 szt.
- Bułka tarta - 80 g (4 łyżki)
- Bulion warzywny - 30 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ugotowane w rosole mięso oddziel od kości i chrząstek i przenieś do dużej miski.
- Marchew, seler i pietruszkę wyciągnij z rosołu i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj warzywa do mięsa.
- Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie już gotowa dodaj do pozostałych składników pasztetu.
- Całość przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, kminkiem, papryką i ziołami. Zalej bulionem. Całość wymieszaj i zblenduj na gładką masę.
- Do masy wbij jajka i dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie masę.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 70-80 minut.
Komentarz dietetyka
To świetny, lekkostrawny dodatek do kanapek. Jest domowy, więc można kontrolować ilość dodanej soli, w przeciwieństwie do gotowych wyrobów, dlatego nadaje się również dla osób, które muszą ograniczyć jej spożycie w diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny