Pasztet z kurczaka

Opublikowano: 26.08.2025 r.
Udko kurczaka bez skóry, wątróbka drobiowa i bulion warzywny to kluczowe składniki pasztetu z kurczaka, który jest pełen aromatu i smaku. Dodatek marchwi i jajek sprawia, że tekstura jest idealna – ani za sucha, ani za wilgotna. Całość smażona na oleju rzepakowym zyskuje złocistą skórkę.
Składniki dla 24 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1000 g
- Wątróbka drobiowa - 500 g
- Marchewka - 140 g (2 średnie)
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, duży garnek, duża miska, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj bulion.
- Do gotującego się bulionu dodaj 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie a następnie dodaj udka z kurczaka i gotuj 50-60 minut.
- Kiedy udka będą się gotować, na dużej patelni rozgrzej olej.
- Oczyść wątróbkę i podsmaż na patelni przez 20 minut.
- Ugotowane udka oraz podsmażoną wątróbkę całkowicie ostudź.
- Mięso pokrój w kawałki i zmiel wraz z wątróbką i ugotowaną marchewką.
- Zmielone mięso przypraw 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i papryki ostrej.
- Do mięsa wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Jeśli pasztet wydaje się być suchy dodaj do niego pół szklanki płynu z gotowania udek.
- Mięso przełóż do dwóch foremek aluminiowych.
- Pasztet piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Delikatny i zdrowy domowy pasztet z kurczaka jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki