Pasztet z królika w słoiku
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Królik, cebula, marchewka i bułka pszenna – te składniki to podstawa przepisu na pyszny pasztet z królika w słoiku. Delikatne mięso z królika w połączeniu z aromatyczną cebulą i świeżą marchewką tworzy doskonały smak, który dopełnia miękka, wilgotna bułka pszenna. Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów!
Składniki dla 4 porcji:
- Królik tuszka - 2500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Bułka pszenna - 280 g (4 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mięso z królika ugotuj w wodzie.
- Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę. Dodaj przyprawy.
- Bułki namocz w wodzie lub w mleku.
- Zmiel mięso i bułki w maszynce do mielenia.
- Wbij jajko i wymieszaj do momentu połączenia się składników.
- Tak przygotowaną masę przełóż do słoików i gotuj przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Dodatkowo możesz dodać podgardle, które będzie odrobinę tłuste i doda niesamowitej smarowności.
~ Oliwia Gawron, dietetyk