Pasztet z królika po staropolsku
Opublikowano: 25.06.2022 r.
Królik, marchewka, por i seler korzeniowy to główne składniki pasztetu z królika po staropolsku. Wszystko to tworzy aromatyczną i wykwintną mieszankę, która odpowiednio doprawiona oraz połączona z jajkami, daje naszym kubkom smakowym prawdziwą ucztę. Ten tradycyjny pasztet to klasyka staropolskiej kuchni, która z pewnością znajdzie swoich wielbicieli.
Składniki dla 10 porcji:
- Królik tuszka - 1000 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, liście laurowe
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Do garnka z wodą - około 2 litry włóż mięso z królika.
- Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości przez 30 minut.
- Następnie dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
- Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wyciągnij warzywa i mięso.
- Tuszkę z królika dokładnie obierz - oddziel mięso od kości.
- Zmiel mięso wraz z warzywami, dodaj ugotowane na twardo jajka i wymieszaj całość.
- Gdy masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę wywaru, przełóż farsz do foremki.
- Upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do pasztetu możesz dodać swoje ulubione warzywa, każdy rodzaj będzie dobry.
~ Oliwia Gawron, dietetyk