Pasztet z królika
Opublikowano: 13.05.2021 r.
Królik, podudzie indyka i wątróbka drobiowa to trio, które sprawi, że ten pasztet nabierze wyjątkowego smaku. Dodatek jaj, cebuli i bulionu warzywnego zapewni odpowiednią konsystencję i aromat. To prosty przepis na pyszny pasztet, który można podać jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.
Składniki dla 50 porcji:
- Królik tuszka - 1500 g
- Podudzie indyka bez skóry - 500 g
- Wątróbka drobiowa - 250 g
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, duża miska, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotować około 3 litry aromatycznego bulionu warzywnego.
- Do bulionu wrzuć mięso z indyka i tuszkę z królika.
- Dodaj 1 liść laurowy i 2 ziela angielskie.
- Mięso gotuj 1 godzinę, następnie wyciągnij do wystygnięcia.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij.
- Na patelnię dodaj umytą i oczyszczoną wątróbkę.
- Całość smaż 15 minut. pozostaw do wystudzenia.
- Mięso oraz wątróbkę z cebulą zmiel.
- Do zmielonego mięsa dodaj 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodaj także jajka i 1/4 szklanki bulionu.
- Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa wciąż wydaje się sucha dodaj do niej więcej bulionu.
- Mięso przełóż do foremek.
- Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Delikatny i zdrowy domowy pasztet z królika jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki