Pasztet z kaczki
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Kaczka, wątróbka drobiowa, marchewka i cebula grają tutaj główne role. Te składniki tworzą bazę dla aromatycznego pasztetu z kaczki. Dodatkowo, jajka i kasza manna nadają całości odpowiednią strukturę, a bulion drobiowy podkreśla głęboki smak tego wyjątkowego dania.
Składniki dla 10 porcji:
- Kaczka cała - 1500 g
- Wątróbka drobiowa - 300 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Jajko - 3 szt.
- Kasza manna - 50 g
- Bulion drobiowy - 400 g
- Przyprawy - majeranek, liść laurowy, oregano, bazylia, czosnek, kostka rosołowa, pieprz ziarna
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, sitko, praska do czosnku, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- Kaczkę podziel na mniejsze części, zalej ją wodą i doprowadź ją do wrzenia.
- Marchew obierz i pokrój w grube talarki, następnie dodaj ją do wywaru z kaczką. Dodaj również kilka liści laurowych, ziarenek ziela angielskiego oraz jedną kostkę rosołową.
- Wywar z kaczką gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
- Następnie odlej 400ml wywaru, resztę odcedź od mięsa kaczki. Z mięsa wyciągnij przyprawy i wyrzuć je do kosza.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaj oczyszczoną wątróbkę i podsmaż ją chwilę z obu stron.
- Mięso ugotowanej kaczki oddziel od kości.
- Mięso kaczki, cebulę, marchew, wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa na małych oczkach. Czynność powtórz jeszcze raz.
- Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, jajka oraz wywar. Dopraw do smaku bazylią, oregano i majerankiem.
- Masę przełóż do aluminiowych foremek do pieczenia pasztetu (blaszki możesz wysmarować olejem i obsypać bułką tartą). Wierzch pasztetu posmaruj olejem.
- Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut.
- Po upieczeniu pasztet pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu.