Pasztet z gęsi
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Głównymi składnikami tego pasztetu są soczysta tuszka gęsiowa, aromatyczna wątróbka z gęsi oraz słodka cebula. Ten zestaw daje bogaty smak i sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowy. Ta kombinacja składników tworzy pasztet idealny na wyjątkowe okazje lub po prostu, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Składniki dla 30 porcji:
- Gęś tuszka - 2000 g
- Wątróbka z gęsi - 200 g
- Cebula - 210 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki, duża miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę z cebulą przekrojoną na 4, 1 łyżeczką majeranku, pęczkiem natki pietruszki, po 0,5 łyżki soli i pieprzu.
- Do wrzącej wody dodaj pokrojoną tuszkę z gęsi i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
- 10 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę.
- Ugotowane mięso lekko przestudź i oddziel do kości.
- Mięso, wątróbkę i cebulę zmiel 3 razy.
- Dopraw mięso do smaku i dodaj trochę bulionu, aby mięso miało taką konsystencje jaką chcesz.
- Przełóż masę mięsną do słoików i zakręć.
- Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i postaw na niej słoiki.
- Zalej je letnią wodą, do 3/4 wysokości.
- Gotuj 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu.
- Przestudź słoiki i następnego dnia ponownie gotuj słoiki jeszcze godzinę.
- Gorące słoiki postaw dnem do góry i zostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Domowy pasztet z gęsi jest bezglutenowym i bezlaktozowym dodatkiem do pieczywa, który ma niski indeks glikemiczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny