Pasztet z fasoli
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Fasola konserwowa, jajka, cebula i orzechy włoskie to główne składniki tego pasztetu z fasoli. Fasola i jajka stanowią bazę, cebula dodaje smaku, a orzechy włoskie chrupkości. Wszystko to razem tworzy zdrową, roślinną alternatywę dla tradycyjnych pasztetów.
Składniki dla 10 porcji:
- Fasola konserwowa - 1200 g (3 puszki)
- Jajko - 2 szt.
- Jabłko - 180 g (1 szt)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Mąka ziemniaczana - 80 g (4 łyżki)
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garści)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, tarka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż.
- Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dorzuć do cebuli. Dodaj majeranek, sól, pieprz, sos sojowy i paprykę słodką. Podsmaż przez chwilę.
- Fasolę odcedź z zalewy i dodaj do zawartości patelni. Smaż przez 5 minut i zdejmij z ognia.
- Przełóż wszystkie składniki do dużej miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Wbij jajka i dodaj mąkę. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
- Orzechy włoskie posiekaj drobno i podpraż na patelni. Dodaj do masy fasolowej. Całość dobrze wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Wygładź wierzch łyżką.
- Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To idealne danie dla osób ograniczających ilość mięsa w diecie. Zawiera fasolę, która ma dużo białka, a także żelaza i wapnia, przez co jest naprawdę dobrym zamiennikiem mięsa. Ma również sporo białka, więc obniża poziom cholesterolu i cukru, a także usprawnia układ trawienny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny