Pasztet z czerwonej soczewicy
Opublikowano: 22.01.2025 r.
Soczewica to baza, bataty dodają delikatnej słodyczy, a cebula i czosnek zapewniają wyrazisty aromat. Jajko spaja całość, tworząc idealny pasztet, który zaskoczy cię swoim smakiem na maxa!
Składniki dla 10 porcji:
- Soczewica czerwona - 250 g (2 szklanki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Bataty - 300 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Suche ziarna soczewicy dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku zalej bulionem i gotuj przez 10 min.
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz ze skóry. Marchew i bataty zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w pióra.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i drobno pokrojony czosnek całość podsmaż krótko.
- Dodaj wcześniej starte warzywa, dodaj jajka i wymieszaj całość, przełóż do formy.
- Upiecz pasztet wy piekarniku przez godzinę czasu w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast batatów możesz użyć zwykłych ziemniaków.
~ Oliwia Gawron, dietetyk