Pasztet z cukinii

Opublikowano: 07.05.2021 r.
Cukinia, marchewka, cebula i jajka – to główni bohaterowie przepisu na pasztet z cukinii. Dodatkowo oliwa z oliwek, bułka tarta oraz kasza manna dopełniają ten warzywny miks, tworząc smaczne i lekkie danie. Całość jest łatwa do przygotowania i doskonale nadaje się na zdrowy obiad lub kolację.
Składniki dla 0 porcji:
- Cukinia - 600 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Bułka tarta - 150 g
- Kasza manna - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 0
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, osusz, przytnij na końcach i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i zatrzyj również na grubych oczkach tarki.
- Cukinię i cebulę wrzuć do jednej miski, posyp warzywa solą i odstaw na jakieś 30 minut. Po tym czasie wyłóż warzywa na sitko i dokładnie wyciśnij nadmiar wody.
- Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Do odciśnietej cebuli i cukinii dodaj marchewkę przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manną oraz jajka. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a keksówki wyłóż papierem do pieczenia.
- Do keksówki włóż masę pasztetu, wyrównaj ją przy użyciu łyżki i piecz bez przykrycia przez około 80 minut.
- Upieczony pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.