Pasztet wielkanocny

Opublikowano: 07.04.2025 r.
Podudzie indyka, boczek wieprzowy, piersi kurczaka, polędwica wołowa, łopatka wieprzowa i wątróbka drobiowa – to kluczowe składniki, które sprawiają, że wielkanocny pasztet nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Do tego dodajemy marchewkę, seler korzeniowy i cebulę, a całość łączymy czerstwą bułką i jajkami. Ten pasztet to prawdziwe mięsne bogactwo!
Składniki dla 20 porcji:
- Podudzie indyka bez skóry - 500 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 400 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Polędwica wołowa - 300 g
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Wątróbka drobiowa - 300 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler korzeniowy - 150 g
- Bułka pszenna - 50 g (Czerstwa)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, miska, maszynka do mięsa, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść, opłucz i włóż do garnka. Mięso zalej wodą tak, aby było zakryte.
- Wszystkie warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa.
- Do wywaru włóż kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.
- Wywaru ugoruj do miękkości mięsa (około jednej godziny), pod koniec gotowania do wywaru dodaj oczyszczone wątróbki.
- Następnie zdejmij garnek z ognia, a mięso pozostaw do wystygnięcia.
- Przestygnięte mięso i warzywa wyjmij z wywaru.
- Z wywaru wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Do zimnego wywaru włóż bułkę, aby zmiękła.
- Mięso z warzywami i bułką zmiel trzy razy na maszynce do mielenia mięsa o małych oczkach. Następnie do masy dodaj żółtka jaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z masą mięsną.
- Do masy dodaj szklankę wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
- Pasztet wlej do foremek przeznaczonych do pieczenia pasztetu.
- Pasztet piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Po tym czasie pasztet wyjmij z pieca i pozostaw go do całkowitego wystygnięcia.