Pasztet wegetariański
Opublikowano: 07.05.2021 r.
Soczewica czerwona, marchewka, pietruszka, por i czosnek to główne składniki tego wegetariańskiego pasztetu, które tworzą pyszne i zdrowe połączenie. Dodane jajka zapewniają odpowiednią konsystencję, a suszone pomidory w oleju nadają głęboki, intensywny smak. Całość dopełnia olej rzepakowy, który sprawia, że pasztet jest soczysty i aromatyczny.
Składniki dla 12 porcji:
- Soczewica czerwona - 135 g (3/4 szklanki)
- Marchewka - 140 g (2 średnie)
- Pietruszka - 160 g (2 sztuki)
- Por - 50 g (około 1/3, tylko biała część)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Jajko - 2 szt.
- Suszone pomidory w oleju - 100 g (4 pomidory)
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, blender, tarka, miska, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- Ugotuj soczewicę w 1,5 szklanki wody.
- Na tarce zetrzyj obraną marchewkę i pietruszkę. Odłóż na bok.
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Drobno pokrój białą część pora i przełóż na patelnię.
- Dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i sporą szczyptę soli.
- Pora podsmaż przez 4-5 minut.
- Wyjmij liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Do pora dodaj starte warzywa.
- Całość podsmaż 10 minut.
- Podsmażone warzywa przełóż do miski, dodaj do nich soczewicę, sporą szczyptę pieprzu, soli, papryki słodkiej, majeranku i cząbru.
- Całość zblenduj na gładką masę a następnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
- Pasztet przełóż do foremki.
- Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po 45 minutach na wierzchu połóż pomidory suszone i piecz 15 minut.
Komentarz dietetyka
Pyszny i zdrowy pasztet warzywny. Jest idealnym dodatkiem do pieczywa. Możesz w nim także przemycić więcej warzyw do diety dziecka.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki