Pasztet w słoiku
![Pasztet w słoiku Pasztet, rozmaryn, pieczywo, pomidorki](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/13/1330/main-l_l.webp)
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Łopatka wieprzowa, boczek wieprzowy bez kości i cebula to główni bohaterowie naszego przepisu na pasztet w słoiku. Te składniki razem tworzą wyjątkowo smaczną i aromatyczną mieszankę, która zachwyci każde podniebienie. Poczujcie domowy, tradycyjny smak, zamknięty w wygodnej formie do przechowywania.
Składniki dla 45 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1500 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 500 g
- Cebula - 210 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
Liczba porcji: 45
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w dużą kostkę, a cebulę na ćwiartki.
- Włóż mięso, cebulę, po 0,5 łyżki soli i pieprzu, 4 iście laurowe, 1 łyżkę rozmarynu (opcjonalnie) i 6 ziaren ziela angielskiego do garnka i zalej wodą.
- Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 1,5 godziny.
- Ugotowane mięso przestudź.
- Zmiel mięso z cebulą 3 razy.
- Sprawdź konsystencję i smak masy. Jeżeli mięso jest suche dodaj wywaru, w którym gotowało się mięso, aby uzyskać taką konsystencję pasztetu jaką chcesz. W razie potrzeby dopraw masę solą i pieprzem.
- Przełóż masę do słoików i zakręć.
- Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę, ustaw słoiki i zalej, do 3/4 wysokości słoików, letnią wodą
- Gotuj na bardzo wolnym ogniu około 1,5 godziny.
- Po wystudzeniu, na drugi dzień, powtórz gotowanie słoików z pasztetem, przez jeszcze godzinę.
- Gorące słoiki ustaw dnem do góry, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia.