Pasztet Thermomix

Opublikowano: 14.04.2022 r.
Udko kurczaka, wątróbka drobiowa, jajka i cebula – to kilka z najważniejszych składników, które znajdziesz w naszym przepisie na pyszny pasztet z Thermomixa. Prosty i szybki sposób na przygotowanie domowego pasztetu, który będzie smaczny i zdrowy. Inne dodatki, takie jak seler, marchewka czy smalec, dopełniają całość, tworząc wyjątkowy smak.
Składniki dla 1 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 700 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 50 g
- Marchewka - 80 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka pszenna - 60 g (mała kajzerka)
- Wątróbka drobiowa - 200 g
- Pietruszka - 50 g
- Cebula - 100 g
- Smalec - 10 g
- Przyprawy - sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, kostka rosołowa, pieprz ziarna
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, foremka keksówka, thermomix, koszyczek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kawałki.
- Do naczynia Thermomixa wlej 1,5 l wody i dodaj 2 kostki rosołowe, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Umieść koszyczek, a w nim udka z kurczaka oraz przygotowane warzywa. Całość gotuj przez 1 godzinę / 100 stopni / obroty "łyżeczka".
- W tym czasie na smalcu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
- Wątróbkę przelej wrzątkiem.
- Gdy mięso będzie miękkie, przełóż całość do innego naczynia by wszystko wystygło. Rosół zlej do osobnego naczynia.
- Bułkę kajzerkę pokrusz, umieść w miseczce i zalej rosołem by namokła.
- Oddziel od kości ugotowane mięso z kurczaka i razem ze skórą umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj warzywa, cebulę, namoczoną bułkę, jajka, wątróbkę, łyżkę majeranku, dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej 200 g rosołu. Całość wymieszaj przez 20 sekund / obroty 6. Spróbuj czy masa nie potrzebuję dosolenia lub dodania majeranku.
- Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do formy przełóż masę mięsną. Wyrównaj wierzch.
- Całość piecz przez godzinę w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Mięso drobiowe to dobre źródło pełnowartościowego białka. Dodatek wątróbki wzbogaca danie w witaminę A mającą duże znaczenie dla prawidłowego widzenia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk