Pasztet świąteczny

Opublikowano: 10.09.2021 r.
Mięso z piersi indyka, wątróbka drobiowa, boczek wieprzowy i solidne dwa jajka – te składniki tworzą bazę wyjątkowego pasztetu świątecznego. Dodatek cebuli, bułki pszennej i oliwy z oliwek doskonale podkreśla jego smak. Wszystko połączone z bulionem warzywnym i mlekiem nabiera kremowej konsystencji. To przepis na pyszny i sycący świąteczny pasztet.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 500 g
- Wątróbka drobiowa - 200 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 200 g
- Bułka pszenna - 100 g (1 szt)
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Bułka tarta - 40 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Mleko 2% - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duży garnek, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj podzielone na mniejsze kawałki mięso ( z wyjątkiem wątróbki) i delikatnie podsmaż. Następnie zalej całość bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 40 minut. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj kolejne 20 minut.
- Bułkę namocz w mleku.
- Mięso wraz z bułką zmiel bardzo drobno w maszynce. Wbij jajka i dopraw solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem. I dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i włóż do środka pasztet.
- Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, pełna białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny