Pasztet strasburski
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Wątróbka drobiowa, wątróbka z gęsi, chałka, cebula, masło, słonina i whisky – to podstawowe składniki, które składają się na pasztet strasburski. Danie ma bogaty, aksamitny smak i wprost rozpływa się w ustach, dzięki połączeniu różnych rodzajów wątróbki, aromatycznej cebuli i whisky. Pełne smaku, kremowe masło oraz słonina dodadzą mu wyjątkowej tekstury.
Składniki dla 10 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 400 g
- Wątróbka z gęsi - 300 g
- Chałka - 120 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Słonina wieprzowa - 100 g
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Pieczarki - 400 g (10 średnich sztuk)
- Whisky - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę oczyść z błon i namocz w mleku.
- Odsącz wątróbkę z mleka po około 30 minutach.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Pieczarki pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczarki i podsmaż.
- Na patelnie dodaj wątróbkę i podsmaż przez 5-6 minut.
- Wlej whisky, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Duś pod przykryciem przez 20 minut.
- W mleku po moczeniu wątróbki namocz chałkę.
- Wątróbki zmiel w maszynce do mięsa.
- Dodaj do nich chałkę oraz mleko.
- Zmiel także słoninę i wymieszaj całość.
- Przełóż masę do foremki i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Pasztet wystudź i przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Pasztet strasburski to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pasztet jest kaloryczny i świetnie sprawdzi się jako przekąska dla osób chcących nabrać masy ciała. Pasztet zawiera dużą ilość składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny