Pasztet pieczony
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Łopatka wieprzowa, wątróbka drobiowa, cebula i czosnek tworzą solidną bazę tego domowego pasztetu pieczonego. Dodawane są do niego jajka oraz bułka pszenna, a cały ten mix łączy bogaty w smak bulion warzywny. Aromat z pieczonego olejem rzepakowym dopełnia całość, tworząc niezapomniane danie.
Składniki dla 12 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 750 g
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Czosnek - 18 g (3 ząbki)
- Jajko - 2 szt.
- Wątróbka drobiowa - 250 g
- Bułka pszenna - 45 g (1/2 bułki)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży garnek, duża miska, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- Łopatkę umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w bulionie warzywnym z marchewką.
- Łopatkę gotuj około 1 godziny, wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.
- Zostaw szklankę płynu z gotowania mięsa.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, na którym podsmaż oczyszczone z błonek wątróbki.
- Po około 3-4 minutach do wątróbek dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Wątróbkę z cebulą podsmaż około 10 minut i pozostaw do wystudzenia.
- Pół bułki namocz w wodzie.
- Zmiel mięso, wątróbkę z cebulą oraz odciśniętą z wody bułkę.
- Masę dokładnie wymieszaj i przypraw 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptą kminku mielonego.
- Do masy wbij dwa jajka, dodaj pół szklanki płynu z gotowania mięsa i dokładnie wymieszaj.
- Jeśli masa wciąż wydaje Ci się sucha dodaj drugą połowę płynu.
- Pasztet przełóż do dwóch małych lub jednej dużej foremki.
- Pasztet piecz 45-60 minut w temperaturze 180 stopni. W małej foremce piecz 45 minut w dużej 60 minut.
Komentarz dietetyka
Delikatny i zdrowy domowy pasztet pieczony jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki