Pasztet jajeczny

Opublikowano: 08.05.2025 r.
Jajko, cebula, ser mozzarella, śmietana, majonez i musztarda to główne składniki tego smakowitego pasztetu jajecznego. Puszysta konsystencja, którą nadają jajka i ser, połączona z aromatem podsmażonej cebulki, śmietany i dodatkiem musztardy, tworzy pyszne danie idealne na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 12 szt.
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Ser Mozzarella - 120 g
- Śmietana 12% - 150 g
- Majonez - 30 g
- Musztarda - 20 g
- Bułka tarta - 20 g
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa 24 cm
Przepis krok po kroku
- Dziesięć jajek ugotuj na twardo (gotuj je około 7-8 minut od momentu zagotowania się wody). Następnie przelej je zimną wodą i pozostaw do wystudzenia.
- Wystudzone jajka obierz ze skorupki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Białka oddziel od żółtek.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do jajek dodaj żółtka, przestudzoną cebulę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę i bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij w czystej i suchej misce na sztywną pianę.
- Pianę z białek dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj składniki.
- Masę na pasztet przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pasztet jajeczny piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
- Upieczony pasztet pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Pasztet jajeczny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania lub kolacji. Pasztet z jajek warto przygotować na święta Wielkanocne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny