Pasztet francuski

Opublikowano: 09.07.2025 r.
Główne składniki pasztetu francuskiego to gęś (tuszka i wątróbka), masło, jajka, oraz pistacje. Do tego dochodzą warzywa jak marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i por, które dodają smaku i aromatu. Można też wspomnieć o kajzerce i bułce tartej, które pomagają związać masę. Taki miks tworzy wyjątkowy smak i konsystencję tego tradycyjnego przysmaku.
Składniki dla 40 porcji:
- Gęś tuszka - 1500 g
- Wątróbka z gęsi - 600 g
- Masło - 30 g
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Pietruszka - 150 g
- Seler korzeniowy - 100 g
- Por - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Kajzerka - 60 g (1 sztuka)
- Pistacje - 200 g (obrane z łupinek)
- Bułka tarta - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, foremka keksówka, praska do czosnku, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Marchew, pietruszkę, seler oraz por oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka włóż tuszkę z gęsi, dodaj wcześniej przygotowaną włoszczyznę, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki zalej zimną wodą tak, aby w całości były zakryte.
- Zawartość garnka zagotuj i gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę.
- Z wywaru wyjmij mięso oraz warzywa i pozostaw je do wystudzenia.
- Bułkę namocz w wodzie. Następnie odciśnij ją.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim wątróbkę przez kilka minut. Usmażoną wątróbkę pozostaw do wystudzenia.
- Wystudzone mięso oddziel od kości.
- W maszynce do mielenia zmiel ugotowane mięso, warzywa, wątróbkę oraz odciśniętą bułkę.
- Do masy na pasztet dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do masy mięsnej dodaj żółtka oraz pistacje i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Blaszkę keksową wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Następnie przelej do niej masę na pasztet.
- Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około godzinę.
- Upieczony pasztet pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Pasztet francuski to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Pasztet jest bardzo delikatny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny