Pasztet drobiowy
Opublikowano: 13.05.2021 r.
Podudzie z indyka, udko kurczaka, trochę wątróbki drobiowej, duża cebula i jedno jajko – to główne składniki, które sprawią, że ten pasztet będzie nie tylko smaczny, ale też wyjątkowo delikatny. Całość dopełnia odrobina oleju rzepakowego.
Składniki dla 24 porcji:
- Podudzie indyka bez skóry - 500 g
- Udko kurczaka bez skóry - 500 g
- Wątróbka drobiowa - 250 g
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, miska, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj około 2,5-3 litrów wody.
- Do gotującej się wody wrzuć mięso z indyka i kurczaka oraz jednego liścia laurowego i dwa ziela angielskie.
- Mięso gotuj na małym ogniu około 60 minut.
- Po ugotowaniu mięso wyjmij z wody, przełóż na talerz i pozostaw do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, przełóż na patelnię i zeszklij.
- Wątróbkę umyj i usuń z niej błonki. Pokrój w równe kawałki i przełóż do cebulki.
- Wątróbkę z cebulą smaż około 10 minut. Następnie pozostaw do wystudzenia.
- Mięso z kurczaka i indyka pokrój w wygodne do mielenia kawałki.
- Zmiel mięso a następnie wątróbkę z cebulą.
- Do zmielonego mięsa dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej, jajka i 1/3 szklanki płynu z gotowania mięsa.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Mięso przełóż do 2 małych lub 1 dużej foremki.
- W małych foremkach pasztet piecz 1 godzinę, w dużych 1 godzinę i 20 minut.
Komentarz dietetyka
Pasztet drobiowy to bardzo smaczny, chudy i lekki dodatek do pieczywa.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki