Paszteciki ze szpinakiem
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Szpinak, ser feta, czosnek i cebula to kluczowe składniki sprawiające, że paszteciki ze szpinakiem mają wyrazisty, aromatyczny smak. Zdrowe, zielone liście łączą się z kremowym serem, a dodatek czosnku i cebuli podkręca całość. Idealne na przekąskę lub lekką kolację, te paszteciki znikają z talerza w mgnieniu oka!
Składniki dla 5 porcji:
- Szpinak - 300 g (12 garści)
- Ser Feta - 125 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 72 ml (6 łyżek)
- Mąka pszenna typ 550 - 405 g (3 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Żółtko jajka - 3 szt. (3 żółtka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Drożdże świeże - 33 g (1/3 kostki)
- Cukier - 6 g (1 łyżeczka)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - pieprz, tymianek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Ciepłe mleko wlej do szklanki, a następnie dodaj rozkruszone drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Całość dobrze wymieszaj. Szklankę przykryj ściereczką. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj do niej 1 łyżeczkę soli. Następnie dodaj 1 żółtko, 1 jajko, 4 łyżki oleju i rozczyn. Łyżką wstępnie połącz składniki, a następnie przełóż masę na stolnicę i ręcznie zagniataj ciasto przez ok. 10-15 min.
- Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, umieść je w misce i zakryj. Ciasto odstaw na ok. 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju. Następnie dodaj cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż liście zwiędną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pierz i tymianek do smaku. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 2 min. Odstaw do wystudzenia.
- Ser feta rozkrusz na mniejsze kawałki.
- Do przestudzonego szpinaku z cebulą i czosnkiem dodaj ser feta i całość wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i po kolei rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka i na środku każdego z nich nałóż farsz. Następnie dobrze zalep paszteciki.
- Na blaszce umieść papier do pieczenia i układaj na nim zalepione paszteciki. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia (ok. 10-15 min), a potem z wierchu wysmaruj je żółtkiem.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Paszteciki piecz ok. 15-18 min (powinny być zarumienione).