Paszteciki z pieczarkami
![Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z pieczarkami na talerzu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/8/830/main-l_l.webp)
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Mąka pszenna, drożdże, mleko i jajka w połączeniu z aromatycznymi pieczarkami oraz cebulą tworzą idealne paszteciki, które zadowolą każde podniebienie. Proste, ale pełne smaku składniki, sprawiają, że przepis jest zarówno klasyczny, jak i niezawodny na każdą okazję. Zobacz, jak tradycyjne połączenia potrafią przemienić się w pyszną przekąskę!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g (4 niepełne szklanki)
- Drożdże suche - 7 g (1 opakowanie)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 87 ml (1/4 szklanki + 2 łyżki)
- Cukier - 3 g (1 szczypta)
- Cebula - 50 g (1 średnia)
- Pieczarki - 1000 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miseczka
Przepis krok po kroku
- Do miski przesyp mąkę, zrób wgłębienie i wbij jedno całej jajko i jedno żółtko (białko pozostaw) oraz wsyp do niego drożdże, szczyptę cukru, sporą szczyptę soli i olej.
- Stopniowo dolewaj szklankę ciepłego mleka i wyrabiaj ciasto.
- Gdy ciasto się już połączy wyłóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut.
- Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
- Pieczarki umyj i oczyść z resztek ziemi. Drobno pokrój.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją.
- Na patelnię dodaj pieczarki i szybko smaż na dużym ogniu.
- Pieczarki przypraw dużą szczyptą soli i pieprzu, tymianku oraz papryki słodkiej.
- Farsz pozostaw do wystudzenia.
- Ciasto możesz podzielić na około 20-24 kawałki, każdy rozwałkować, położyć farsz i zlepić boki tworząc mały stożek. Drugim sposobem, tradycyjnym, jest rozwałkowanie ciasta na grubość około 3-5 mm, pokrojenie na 4-5 pasków. Wzdłuż jednego brzegu położyć farsz (zostawiając margines na zlepienie) i przykrycie pozostałą częścią. Następnie dokładne zlepienie i pokrojenie co 4-5 cm.
- Paszteciki układaj w odległości 3-4 cm od siebie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Rozmąć białko z 2-3 łyżkami mleka i posmaruj paszteciki. Możesz je posypać czarnuszką, sezamem lub makiem. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni z włączoną funkcją grzałki góra dół.
Komentarz dietetyka
Paszteciki z pieczarkami to fantastyczne, okazjonalne danie. Spożywanie go raz na jakiś czas, tak jak mamy to w zwyczaju, absolutnie nie wypłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki