Paszteciki z mięsem z rosołu
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Marchewka, mostek wołowy, podudzie indyka, udko kurczaka – to główne składniki, które wykorzystamy, żeby stworzyć pyszne paszteciki z mięsem z rosołu. Do tego samego nadzienia dodamy cebulę, a ciasto przygotujemy z mąki pszennej, masła, śmietany i świeżych drożdży. Nie zapomnij o jajkach i żółtkach – to one dodadzą pasztecikom złocistego koloru.
Składniki dla 35 porcji:
- Mostek wołowy bez kości - 200 g (z rosołu)
- Podudzie indyka bez skóry - 500 g (z rosołu)
- Udko kurczaka bez skóry - 300 g (z rosołu)
- Marchewka - 200 g (z rosołu)
- Cebula - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Masło - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier - 5 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Śmietana 18% - 75 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Białko jajka - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cukier
Liczba porcji: 35
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, duża miska, wałek, folia spożywcza, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso z rosołu dokładnie obierz z kości, chrząstek i skór.
- Razem z ugotowaną marchewką zmiel w maszynce do mięsa.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto. Dodaj do zmielonych składników i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W szklance rozmieszaj drożdże z cukrem.
- Na deskę wsyp mąkę. Dodaj pokrojone masło i razem posiekaj.
- Dodaj jajka, żółtka, szczyptę soli i mieszaninę z drożdży i cukru. Całość dokładnie zagnieć. Przykryj folią i odstaw na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Przekrój wzdłuż na dwa szerokie paski.
- Na każdym pasku ułóż farsz wzdłuż szerszego brzegu na połowie ciasta i zawiń wolne ciasto na farsz. Zostaw na kilka minut, by ciasto z farszem podrosło.
- Białko roztrzep i posmaruj nim roladę. Posyp majerankiem i pokrój każdą roladę na około 15-20 kawałków.
- Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Kuchnia zero waste i wykorzystanie np. gotowanego mięsa z rosołu to idealne rozwiązanie na zmniejszenia strat żywności.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk