Paszteciki z mięsem
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, piersi kurczaka i cebula tworzą pyszne paszteciki z mięsem. Do przygotowania ciasta używamy mąki pszennej, drożdży i mleka, a farsz składa się z ugotowanego kurczaka, cebuli i namoczonej w mleku bułki. Upieczone paszteciki są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, idealne na przekąskę albo obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 750 - 350 g
- Drożdże świeże - 35 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Masło roślinne - 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (Ugotowane)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Bułka pszenna - 50 g (czerstwa, przed użyciem namoczona w mleku)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, cukier
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do dużej miski i zrób w niej dołek.
- Do miseczki włóż posiekane drożdże i wymieszaj je z łyżeczką cukru. Następnie dodaj ciepłe mleko i 2 czubate łyżki mąki. Wymieszaj składniki, przykryj ściereczką i pozostaw do momentu powstania piany na drożdżach (około 15 minut).
- Po tym czasie przelej rozczyn do miski z mąką i wymieszaj dokładnie dodając szczyptę soli.
- Następnie dodawaj do ciasta 3 żółtka ciągle mieszając masę.
- Następnie ciasto wyrabiaj przy użyciu rąk przez około 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodawaj ciepłe masło ciągle wyrabiając ciasto.
- Ze wszystkich składników wyrabiaj ciasto jeszcze przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i bez grudek.
- Tak przygotowane ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie zeszklij ja na rozgrzanym oleju.
- Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmiel cebulę, posiekaną natkę pietruszki i namoczona w mleku i odciśniętą bułkę.
- Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową lub ziołami. Całość dokładnie wymieszaj.
- Stolnicę posyp mąką. Ciasto zagnieć jeszcze przez 5 minut, aby pozbyć się pęcherzyków.
- Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30cmx50cm (około). Podziel go na 3 pionowe paski o szerokości około 10cm.
- Następnie na środku każdego paska ułóż farsz i zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Każdy rulon podziel na około 9 kawałków.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż na nim paszteciki. Każdy z nich posmaruj żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Blaszkę odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce (przykryj ją ściereczką).
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Blaszkę z pasztecikami piecz przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku.
- Gotowe paszteciki możesz podawać na ciepło lub na zimno.