Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Opublikowano: 20.08.2023 r.
Pieczarki, ciasto francuskie, cebula i sezam – to właśnie te składniki sprawiają, że nasz przepis na paszteciki to prawdziwy hit. Soczyste pieczarki idealnie komponują się z delikatnym ciastem francuskim, a chrupiący sezam dodaje całości dodatkowej tekstury. Aromat smażonej cebuli dopełnia smak tej pysznej przekąski.
Składniki dla 10 porcji:
- Pieczarki - 500 g
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 20 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Sezam nasiona - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia, patelnia
Przepis krok po kroku
- Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
- Następnie dodaj pieczarki oraz szczyptę soli. Całość smaż, aż odparuje nadmiar soku z grzybów.
- Farsz dopraw do smaku solę oraz pieprzem. Następnie dokładnie go wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w prostokąty o wymiarach około 10 cm na 5 cm.
- Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego umieść farsz, zwiń w formę pasztecika i mocno zlep brzegi.
- Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W miseczce rozbełtaj jajko z mlekiem.
- Każdy pasztecik posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.
- Paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 sr. C przez około 20 minut.
- Upieczone paszteciki pozostaw do wystudzenia i podawaj na zimno, np. jako dodatek do barszczu.
Komentarz dietetyka
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Pieczarki wykorzystane do przygotowania pasztecików to doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Grzyby wpływają również na walory smakowe potrawy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny