Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, krucha cebula i złociste ciasto francuskie to podstawa tych pysznych pasztecików. Trochę oliwy z oliwek do smażenia i mamy przepis na coś, co zachwyci nie tylko fanów mięsnych przysmaków. Z działaniem nie ma tu dużo roboty, a efekt jest tego wart!
Składniki dla 7 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ciasto francuskie - 350 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj, dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażaj.
- Na patelnię dodaj mięso, wymieszaj i podsmażaj.
- Ciasto francuskie pokrój na równej wielkości kwadraty.
- Na każdy kwadrat nakładaj porcje farszu, zawiń boki.
- Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność pasztecików najlepiej wykorzystać mięso drobiowe.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk