Paszteciki wigilijne z pieczarkami i kapustą w cieście francuskim
Opublikowano: 06.05.2021 r.
Ciasto francuskie, kiszona kapusta, pieczarki, cebula i marchewka – to podstawa wigilijnych pasztecików, które smakują jak nigdy. Do tego dodaj klarowane masło dla maślanego aromatu, jajko do sklejenia i koncentrat pomidorowy dla lekkiej kwasowości. Ten zestaw składników stworzy wyjątkowy przysmak na świątecznym stole.
Składniki dla 8 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g
- Kapusta kiszona - 400 g
- Marchewka - 100 g
- Cebula - 100 g
- Pieczarki - 250 g
- Masło klarowane - 15 g
- Jajko - 1 szt.
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Czosnek - 15 g
- Mak niebieski - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duży garnek, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm
Przepis krok po kroku
- Należy zacząć od przygotowania farszu do pasztecików. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku. Umieść ją w garnku. 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz 4 ziarenka pieprzu dodaj do kapusty i zalej wszystko wodą tak, by przykryło w całości kapustę. Zagotuj do miękkości przez około 35 minut.
- W tym czasie roztop masło na patelni. Czosnek przepuść przez praskę, cebulę drobno posiekaj oraz zetrzyj pieczarki i marchewkę na tarce na grubych oczkach. Usmaż przez 5 minut warzywa na maśle, dodaj łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
- Ugotowaną kapustę odcedź. Ostudź trochę. Wyjmij ziele, liście i pieprz jeśli jest to możliwe.
- Kapustę posiekaj drobniej, dodaj do podduszonych pieczarek. Smaż wszystkie warzywa około 10 minut by nabrały maślanego smaku. Dodaj koncentrat i dopraw ostatecznie. Podsmaż jeszcze około 5 minut.
- Płat ciasta francuskiego podziel na równe kwadraty.
- Nakładaj farsz na połowę każdego kwadratu w taki sposób, by zostawić około 2 cm wolnego brzegu. Farsz rozłóż na połowie kwadratu tworząc kształt trójkąta. Połową ciasta, na którym nie ma farszu przykryj drugą połowę. Powstanie trójkąt. Zlep boki na przykład widelcem. Wykonaj to samo z każdym kwadratem i do wykorzystania farszu.
- Przenieś paszteciki na blachę, na której jest papier do pieczenia. Zrób trochę większe odstępy, gdyż ciasto urośnie.
- Jajko rozbełtaj z odrobiną soli. Posmaruj każdy pasztecik jajkiem i posyp makiem.
- Piecz paszteciki w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30 minut - do zarumienienia.
- Paszteciki podawaj z barszczem.
Komentarz dietetyka
Warto od czasu do czasu taki posiłek zjeść. Pamiętać należy, że ciasto francuskie jest dosyć kaloryczne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości