Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Opublikowano: 06.05.2021 r.
Mąka pszenna, drożdże oraz kapusta kiszona i prawdziwki to główne składniki pasztecików wigilijnych. Wykorzystując też mleko i masło, możesz przygotować pyszne ciasto drożdżowe, które idealnie komponuje się z farszem z leśnych grzybów i kiszonej kapusty. Dodatek sezamu nadaje pasztecikom niepowtarzalnego chrupiącego akcentu.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g
- Mleko 2% - 250 ml
- Masło - 100 g
- Drożdże świeże - 30 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 6 g
- Prawdziwki - 500 g
- Kapusta kiszona - 500 g
- Sezam nasiona - 20 g
- Masło klarowane - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miseczka
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. 125 ml ciepłego mleka dodaj do małej miski. Do mleka dodaj rozkruszone uprzednio za pomocą dłoni drożdże oraz cukier. Wymieszaj składniki do połączenia i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Masło extra rozpuść i ostudź.
- Do dużej miski dodaj mąkę, resztę mleka, masło, 2 jajka, łyżkę soli. Wymieszaj. Dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Składniki ciasta mają się połączyć. Potrwa to około 5 minut. Odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce również przykrywając ściereczką na około 1,5 godziny.
- W tym czasie można zacząć przygotowywać farsz.
- Kapustę odsącz z nadmiaru soku. Dodaj kapustę do dużego garnka. Do kapusty dodaj także pokrojone drobniej grzyby. Dodaj 3 liscie laurowe, około 5 ziarenek pieprzu oraz 4 ziela angielskie. Zalej wszystko wodą tak by w całości składniki zostały przykryte. Zagotuj do miękkości kapusty - około 30 minut.
- Ugotowana kapustę z grzybami odcedź i ostudź. Spróbuj wybrać dodane wcześniej przyprawy. Zimną kapustę i grzyby posiekaj drobno.
- Rozgrzej w garnku po gotowaniu kapusty z grzybami masło klarowane. Dodaj warzywa, sól oraz pieprz do smaku. Smaż wszystko 10 minut by nabrało maślanego aromatu. Wystudź.
- Ciasto, które już wyrosło wyłóż na stolnicę. Podsyp mąką (nie ważona). Wyrób raz jeszcze ciasto. Podziel następnie je na 4 równe części.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na długi prostokąt o grubości około 45 centymetrów długości oraz 8 centymetrów szerokości.
- Wzdłuż długiego boku wyłóż 1/4 części z farszu i zwiń w rulon. Powinna powstać niewielka rolada.
- Zrób to samo z pozostałymi trzema częściami farszu i ciasta.
- Każdy rulon podziel na około 8 -10 kawałeczków (pasztecików).
- Na blaszce wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż paszteciki w większych odstępach, posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Posyp paszteciki sezamem i wstaw do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Podawaj na ciepło lub na zimno z barszczykiem czerwonym.
Komentarz dietetyka
Potrawa ma wysoki indeks glikemiczny. Nie zawiera zbyt dużej ilości białka i warzyw.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości