Paszteciki szczecińskie
Opublikowano: 27.04.2021 r.
W mięsie mielonym wieprzowo-wołowym i cebuli drzemie sekret smaku kultowych pasztecików szczecińskich. W przepisie znajdziesz też mąkę pszenną, mleko oraz świeże drożdże, które zapewniają miękkość i pyszny zapach ciasta. To klasyk, który przeniesie cię prosto na Pomorze Zachodnie!
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 600 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 560 ml (2 szklanki i 5 łyżek)
- Mąka pszenna typ 500 - 405 g (3 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 żółtko)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Drożdże świeże - 33 g (1/3 kostki)
- Cukier - 6 g (1 łyżeczka)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, stolnica, sitko, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mięsa, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Do szklanki wlej ciepłe mleko i rozkrusz do niego drożdże. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, a następnie dobrze wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min.
- Mąkę przesiej przez sitko do miski i wymieszaj z solą. Następnie wlej rozczyn, jajko, żółtko oraz 3 łyżki oleju. Wstępnie połącz składniki, a potem przerzuć je na stolnicę i dalej wyrabiaj przez ok. 10-15 min.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-80 min w ciepłe miejsce.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i przesmażają ją do zeszklenia. Następnie dodaj mięso mielone. Całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i smaż do miękkości mięsa. Odstaw do przestudzenia.
- Mięso z cebulką przepuść przez maszynkę do mięsa.
- Ciasto podziel na równe części i z każdej z nich uformuj owalne placuszki. Na środku nałóż farsz i zalep ciasto.
- Do głębokiej patelni wlej ok. 2 szklanki oleju (ok. 500 ml). Do mocno rozgrzanego oleju wkładaj po kolei paszteciki. Smaż je do przyrumienienia z każdej strony.
- Usmażone paszteciki wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej i umieść je na ręczniku papierowym.