Paszteciki krucho drożdżowe
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Drożdże, mąka pszenna, kwaszona kapusta i pieczarki – to cztery kluczowe składniki, które sprawiają, że paszteciki krucho drożdżowe są wyjątkowe i pełne smaku. Ciasto z dodatkiem masła i śmietany 18% jest delikatne i chrupiące. Farsz z kapustą, cebulką i pieczarkami dodaje wyrazistości, czyniąc te paszteciki idealnym dodatkiem do zupy czy samodzielną przekąską.
Składniki dla 50 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Śmietana 18% - 125 g (1/2 szklanki)
- Drożdże suche - 40 g (2 łyżki)
- Kapusta kwaszona - 500 g (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 500 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski, wbij jajko i dodaj kawałki masła oraz drożdże. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
- Zagnieć ciasto, dodaj śmietanę i ponownie zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą.
- Odstaw ciasto na godzinę do lodówki.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki.
- Podsmażaj przez 20 minut. W tym czasie wypłucz kapustę i posiekaj drobno.
- Dodaj kapustę do farszu i podsmażaj 10 minut.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy, pokrój je w paski o szerokości 5-6 cm i nałóż farsz. Całość zawiń w rulon.
- Pokrój ciasto z farszem na małe paszteciki.
- Upiecz je w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Paszteciki możesz przygotować też z mięsnym farszem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk