Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Opublikowano: 27.09.2022 r.
Drożdże świeże, kapusta kwaszona, świeże leśne grzyby i mąka pszenna - to kluczowe składniki pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami. Puszyste drożdżowe ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem grzybowo-kapuścianym sprawia, że paszteciki są wyjątkowo smaczne i sycące. Świetny pomysł na przekąskę na ciepło lub zimno!
Składniki dla 20 porcji:
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Drożdże świeże - 30 g
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Świeże leśne grzyby - 200 g
- Kapusta kwaszona - 500 g (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaj posiekane grzyby i poszatkowaną kapustę.
- Wlej wodę i podgrzewaj do miękkości kapusty.
- Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj ciepłe mleko i odrobinę mąki.
- Odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem.
- Do zaczynu dodaj resztę mąki i sól, wyrób ciasto.
- Stopniowo dodawaj żółtka i wyrabiaj ciasto.
- Do ciasta dodaj pokrojone masło i wymieszaj dokładnie. Odstaw ciasto pod przykryciem na godzinę.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy i pokrój w 4 paski.
- Na każdy z nich dodaj farsz i zawiń paszteciki. Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
- Upiecz paszteciki w piecu przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast grzybów możesz dodać pieczarki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk