Pastel de nata
Opublikowano: 29.08.2021 r.
Ciasto francuskie, żółtka jajek i śmietanka kremowa to główni bohaterowie pastel de nata, czyli portugalskiego przysmaku, który pokochały miliony. Cukier trzcinowy dodaje mu słodyczy, a odrobina mąki kukurydzianej nadaje odpowiednią konsystencję. Wszystko to razem tworzy kremowe nadzienie, którym wypełnia się chrupiące ciasto francuskie.
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasto francuskie - 400 g
- Mąka kukurydziana - 20 g (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 96 g (150 ml, 0,6 szklanki)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier trzcinowy - 80 g (0,5 szklanki)
- Przyprawy - cynamon, laska wanilii
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, rózga, forma na muffiny
Przepis krok po kroku
- Do garnka wbij jajko, dodaj żółtka, wanilię, mąkę kukurydzianą, cukier śmietankę i mleko.
- Wszystkie składniki połącz dokładnie rózgą i wstaw na ogień.
- Na bardzo małej mocy palnika podgrzewaj budyń, cały czas mieszaj aż zgęstnieje.
- Budyń odstaw do wystudzenia.
- Z ciasta francuskiego wytnij 12 kółek i oblep nimi wgłębienia w formie do muffinek.
- Na ciasto francuskie wylej masę budyniową.
- Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.
- Pod koniec włącz funkcję grilla aby podpiec.
Komentarz dietetyka
Pastel de nata to portugalskie mini tarty z ciasta francuskiego i masy budyniowej. Są one dość kaloryczne dlatego powinny być spożywane okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki