Pasta z wędzonego pstrąga
Opublikowano: 09.09.2021 r.
Pstrąg wędzony, jajka i jogurt grecki to tylko niektóre z kluczowych składników, które razem tworzą niesamowitą pastę z wędzonego pstrąga. Dodaj do tego majonez, czosnek i natkę pietruszki, a otrzymasz kremową, aromatyczną przekąskę idealną na każdą okazję. Pyszne i proste!
Składniki dla 4 porcji:
- Pstrąg wędzony filet - 230 g (1 szt)
- Jajko - 2 szt.
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 75 ml (3 łyżki)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Natka pietruszki - 20 g (pół pęczka)
- Musztarda - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, blender, duża miska, praska do czosnku, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Ostudź je i obierz. Za pomocą widelca rozdrobnij je do miseczki.
- Rybę podziel na mniejsze części za pomocą widelca. Połącz rybę z jajkami.
- Do miseczki z rybą dodaj jogurt, majonez i musztardę. Wsyp pokrojoną natkę pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Pastę zblenduj na gładką masę.
Komentarz dietetyka
To zdrowy wybór ze względu na dużą zawartość białka, a także cennych kwasów Omega 3.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny