Pasta z wątróbki
Opublikowano: 15.05.2021 r.
Wątróbka drobiowa, cebula i bulion drobiowy to kluczowe składniki tej aromatycznej pasty. Poznaj szybki przepis na smaczną przekąskę z minimum składników, idealną na kanapki!
Składniki dla 4 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 200 g
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Bulion drobiowy - 120 g (0,5 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, słoik
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w piórka.
- W garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę.
- Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj wątróbkę i obsmaż z każdej strony.
- Dolej bulion i gotuj, pod przykryciem, przez około 10 minut.
- Ugotowaną wątróbkę z cebulą zblenduj, stopniowo dodając bulion, w którym dusiła się wątróbka (nie musisz dodawać całego bulionu, jeżeli chcesz gęstszą pastę).
- Dopraw pastę solą, pieprzem i imbirem do smaku.
- Podawaj z pieczywem i warzywami.
Komentarz dietetyka
Pasta z wątróbki to świetny zamiennik masła i wędliny do kanapek. Nie zawiera glutenu oraz ma niski indeks glikemiczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny