Pasta z tuńczyka i jajka
Opublikowano: 27.09.2021 r.
Tuńczyk z puszki, jajka i odrobina majonezu to podstawa pysznej pasty, którą zrobisz w kilka minut. Do tego dorzuć drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek, a smak będzie obłędny! Idealne na kanapki czy jako dodatek do krakersów. Przekonaj się, jak łatwo przygotować coś tak smacznego!
Składniki dla 3 porcji:
- Tuńczyk - 120 g (1 puszka)
- Jajko - 3 szt.
- Cebula - 50 g (1 szt)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, blender, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w rondelku. Ostudź je i obierz.
- Tuńczyka odcedź z zalewy i połącz z jajkami. Dodaj obraną i posiekaną cebulę, a także majonez.
- Całość zblenduj razem na gładką masę.
- Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
- Dodaj pokrojony drobno szczypiorek.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna białka i zdrowych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny