Pasta z tuńczyka
Opublikowano: 01.06.2021 r.
Tuńczyk w sosie własnym, serek kanapkowy naturalny i anchois. To trio tworzy bazę pysznej pasty z tuńczyka, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek. Kremowy serek świetnie łączy się z tuńczykiem, a anchois dodają wyrazistego, lekko pikantnego smaku, który wzbogaca całą mieszankę.
Składniki dla 5 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 250 g
- Serek kanapkowy naturalny - 100 g
- Anchois - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- blender, miska
Przepis krok po kroku
- Tuńczyka wyjmij z zalewy i włóż do miski.
- Następnie do miski dodaj serek, filety anchois oraz przyprawy.
- Składniki zblenduj na gładką masę.
- Pastę podawaj na pieczywie.
Komentarz dietetyka
Tuńczyk jest doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Tuńczyk dostarcza również sporych ilości pełnowartościowego białka. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu LDL i wykazują działanie przeciwzapalne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny